Цветовете са събрани в три основни групи

Основни цветове: червено, синьо, жълто. Тези цветове не могат да се получат чрез използване на други цветове.

Вторични цветове: оранжево, зелено, лилаво. Тези цветове могат да бъдат получени със смес от два основни цвята.От комбинацията на червеното и жълтото се получава оранжевото, от синьото и червеното се получава лилаво, а от синьо и жълто се получава зеленото.

Третични цветове: тези цветове се получават от комбинирането на различни пропорции от основните и вторичните цветове. Има определени цветове, които се използват за определени помещения.

Сивото се препоръчва за кухнята и трапезарията. Синьото и зеленото са подходящи за спалнята. Има много подходящи допълващи цветове. Например допълващите цветове на синьото са жълто, зелено и бяло. Светлите цветове като кремаво, бяло, светло синьо и зелено придават усещане за по-голямо пространство. Цветовете дават усещане за различни чувства у хората. Например бялото предизвиква чувство на компетентност у хората, жълтото придава топлина, кафявото напомня за земята, небесно синьото е цвета на морето и придава на хората чувство за прохлада. Влиянието, които оказват цветовете се разделят на две: физическо и естествено. Под физическо се има предвид, че имаме усещането, че пространството е малко или голямо, че е горещо или студено. Що се отнася до естественото, тук имаме усещане за свежест, изтънчен вид и модерно. Понякога цветовете се използват за отклоняване на вниманието от нежеланите места.